210 3501500
 
Αρχική
Προφίλ
Υπηρεσίες
Περίθαλψη
Για τον Πολίτη
Λίστα Χειρουργείου
Ραντεβού
Νέα
Επικοινωνία
 
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Όργανα Διοίκησης
 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Οργανόγραμμα
Ανακοινώσεις
Προσλήψεις-Διορισμοί
Τμ. Προμηθειών
ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ - OpenData
ΕΥΧΕΣ
 
ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Β Παθολογική-Ογκολογική
Γ Παθολογική - Ογκολογική
Β Παθολογική Κλινική
Πανεπιστημιακή Χειρουργική
Α Χειρουργική Κλινική
Θωρακοχειρουργική
Πλαστική Επανορθωτική Χειρουργική
Καρδιολογική Κλινική
Νευρολογική Κλινική
Ορθοπαιδική Κλινική
Πνευμονολογική Κλινική
Μονάδα Μελέτης Ύπνου
Παν.Ψυχιατρική Κλινική
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Γαστρεντερολογικό Τμήμα
Θεραπείας Πόνου
Τμ. Ιατρικών Απεικονίσεων
Τμ.Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
Τμ. Πυρηνικής Ιατρικής
ΥΚΟΝ
Τμ. Κοινωνικής Εργασίας
Τμ. Διαιτολογίας-Διατροφής
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Αιματολογικό Εργαστήριο
Αιμοδοσία
Βιοχημικό Εργαστήριο
Μικροβιολογικό Εργαστήριο
 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σύσταση και Συγκρότηση
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
 
ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ Γ.Ο.Ν.Κ.
ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ
ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ
 
Κλινικό - Ερευνητικό έργο

 Η Γ΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική εξυπηρετεί θεραπευτικές/νοσηλευτικές, διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της Παθολογικής-Ογκολογίας. Το πολυσχιδές έργο της διακρίνεται σε κλινικό-εργαστηριακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό.

 

Α)        Κλινικό-εργαστηριακό έργο

 Περιλαμβάνει την κλινική διάγνωση, παρακλινική διερεύνηση, θεραπευτική αντιμετώπιση και ανακουφιστική φροντίδα ασθενών με καρκίνο, με σύγχρονες αναγνωρισμένες μεθόδους. Η Γ΄ Ογκολογική Κλινική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις μορφές συμπαγών όγκων, χορηγώντας οποιαδήποτε συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες), εκτός της χορήγησης μεγαθεραπείας με συνοδό μεταμόσχευση μυελού των οστών ή περιφερικών κυττάρων.

Η διακίνηση των ασθενών ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα μεγάλη, όπως επιβεβαιώνεται στον κάτωθι πίνακα όπου καταγράφεται η κίνηση των ασθενών τα τρία τελευταία έτη.

 

ΕΤΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

2011

5730

2993

4604

2012

6164

2995

4898

2013

6881

3150

5544

 

Μέρος του κλινικού έργου της Κλινικής αποτελεί η συμμετοχή μελών της στο εβδομαδιαίο Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για της θεραπεία μεγάλου αριθμού ασθενών.

Ο Συντονιστής-Διευθυντής της Κλινικής, κος Σαμαντάς Επαμεινώνδας έχει οργανώσει από το 1993, σε συνεργασία με την Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγ. Όλγα» (Διευθυντής κ. Χρ. Δερβένης), το Ογκολογικό Συμβούλιο στο Νοσοκομείο «Αγ. Όλγα», κάθε Τετάρτη, στο οποίο και συμμετέχει. Στο συγκεκριμένο Ογκολογικό Συμβούλιο έχουν ληφθεί κατά την 20ετή αδιάλειπτη λειτουργία του θεραπευτικές αποφάσεις για χιλιάδες καρκινοπαθείς ασθενείς.

Β)      Εκπαιδευτικό έργο

  

Το εκπαιδευτικό έργο αφορά την εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών της Κλινικής στην Παθολογία και στην εκπαίδευση φοιτητών της Σχολής Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α.. Αφορά εβδομαδιαία εκπαιδευτικά μαθήματα της Κλινικής, διατομεακά μαθήματα της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείο, παρακολούθηση σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια.

 

  Γ)       Ερευνητικό έργο

Το ερευνητικό έργο αφορά (α) την κλινική έρευνα, η οποία διεκπεραιώνεται στο Τμήμα Κλινικών Μελετών  και (β) την μεταφραστική έρευνα.  Από το 1990 η Γ’ Ογκολογική Κλινική αποτελεί μέλος της Ελληνικής Συνεργαζόμενης Ογκολογικής Ομάδας (HeCOG, www.hecog.gr) στην οποία συμμετέχουν ογκολογικές κλινικές και τμήματα από όλη την Ελλάδα. Ο Συντονιστής Διευθυντής της Κλινικής Δρ. Σαμαντάς Γ. Επαμεινώνδας είναι μέλος του Δ.Σ. και της Επιστημονικής Επιτροπής της HeCOG. Το ερευνητικό έργο της HeCOG σε κλινικό επίπεδο και επίπεδο μεταφραστικής έρευνας έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και αυτό αντανακλάται σε περισσότερες από 450 δημοσιεύσεις στον διεθνή έγκριτο τύπο.

Το Τμήμα Κλινικών Μελετών αποτελεί δυναμική συνιστώσα της Ογκολογικής Κλινικής και έχει ως απόλυτη προτεραιότητα, την παροχή στους  ασθενείς θεραπευτικών επιλογών με νέα, καινοτόμα και ελπιδοφόρα φάρμακα. Η μέτρια πρόγνωση ασθενών με μεταστατικές κακοήθειες καθιστά επιτακτική ανάγκη και ιατρικό καθήκον την ανάπτυξη και προσφορά στους ασθενείς νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, με βάση ισχυρά προκλινικά και κλινικά δεδομένα αποτελεσματικότητας. Το Τμήμα Κλινικών Μελετών στηρίζεται στην άοκνη προσπάθεια των επιμελητών, ειδικευόμενων, νοσηλευτών και γραμματειακού προσωπικού της Κλινικής οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία, εκπαίδευση και τεχνογνωσία για την διεξαγωγή τους. Όλες οι κλινικές μελέτες φέρουν την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου και ΔΣ του Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι ʼγιοι Ανάργυροι».

Οι κλινικές μελέτες έχουν ως χορηγό την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα, άλλες ακαδημαϊκές ομάδες και φαρμακευτικές εταιρείες. Στην δεινή οικονομική συγκυρία της χώρας μας, οι κλινικές δοκιμές παρέχουν πρόσθετους οικονομικούς πόρους στις ελληνικές αρχές, στο νοσοκομείο και στις κλινικές για την υποστήριξη έρευνας ενώ τα αντινεοπλασματικά φάρμακα και απεικονιστικές εξετάσεις παρέχονται δωρεάν, χωρίς επιβάρυνση του ασθενούς, του νοσοκομείου ή των ασφαλιστικών ταμείων. Υπεύθυνος του Τμήματος Κλινικών Μελετών είναι ο κ. Επαμεινώνδας Γ. Σαμαντάς ενώ το προσωπικό της απαρτίζεται από δύο συντονίστριες κλινικών μελετών και μία νοσηλεύτρια έρευνας.

Η μεταφραστική έρευνα πραγματοποιείται εντός της Ελληνικής Συνεργαζόμενης Ογκολογικής Ομάδας (ΕΣΟΟ, HeCOG) και ιδιαίτερα από το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο οποίο η ΕΣΟΟ διαθέτει υποδομή και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, όπως επίσης προσωπικό και τεχνογνωσία για την εφαρμογή μεγάλου εύρους τεχνικών μοριακής και κυτταρολογικής βιολογίας. Το δημοσιευμένο έργο κατά την τελευταία πενταετία παρουσιάζεται ξεχωριστά.

 


 

Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για COVID-19