210 3501500
 
Αρχική
Προφίλ
Υπηρεσίες
Περίθαλψη
Για τον Πολίτη
Λίστα Χειρουργείου
Ραντεβού
Νέα
Επικοινωνία
 
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Όργανα Διοίκησης
 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Οργανόγραμμα
Ανακοινώσεις
Προσλήψεις-Διορισμοί
Τμ. Προμηθειών
ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ - OpenData
ΕΥΧΕΣ
 
ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Β Παθολογική-Ογκολογική
Γ Παθολογική - Ογκολογική
Β Παθολογική Κλινική
Πανεπιστημιακή Χειρουργική
Α Χειρουργική Κλινική
Θωρακοχειρουργική
Πλαστική Επανορθωτική Χειρουργική
Καρδιολογική Κλινική
Νευρολογική Κλινική
Ορθοπεδική Κλινική
Πνευμονολογική Κλινική
Μονάδα Μελέτης Ύπνου
Παν.Ψυχιατρική Κλινική
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Γαστρεντερολογικό Τμήμα
Θεραπείας Πόνου
Τμ. Ιατρικών Απεικονίσεων
Τμ.Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
Τμ. Πυρηνικής Ιατρικής
ΥΚΟΝ
Τμ. Κοινωνικής Εργασίας
Τμήμα Κλινικής Διατροφής
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Αιματολογικό Εργαστήριο
Αιμοδοσία
Βιοχημικό Εργαστήριο
Μικροβιολογικό Εργαστήριο
 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σύσταση και Συγκρότηση
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
 
ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ Γ.Ο.Ν.Κ.
ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ
ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ
 
Πανεπιστημιακή Χειρουργική

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ


Η Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Νοσηλευτικής έχει εγκατασταθεί στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “Αγ. Ανάργυροι” σύμφωνα με την Υ4α/77048/2007 ΦΕΚ1088/2/-7-2007τ.Β υπουργική απόφαση.

Η Κλινική βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “Αγ. Ανάργυροι” από τον Νοέμβριο 2011.

Οι δραστηριότητες της Κλινικής περιλαμβάνουν:

 • Την παροχή υπηρεσιών υγείας σε χειρουργικούς ασθενείς, καλύπτοντας όλο το φάσμα των επεμβάσεων της Γενικής Χειρουργικής με έμφαση στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Χειρουργική Ογκολογίας.
 • Την εκπαίδευση των φοιτητών τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ
 • Την εκπαίδευση ιατρών
 • Την κλινική και βασική έρευνα με στόχο την παραγωγή νέας γνώσης κυρίως στον τομέα της Χειρουργικής Ογκολογίας
   

Η Κλινική στελεχώνεται από:

 • Ιατρούς, μέλη ΔΕΠ του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών
 • Ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας
 • Ιατρούς, Ακαδημαϊκούς Υποτρόφους
 • Εξειδικευμένο Νοσηλευτικό προσωπικό


Η Κλινική υλοποιεί επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις στους θαλάμους ασθενών, συναντήσεις νοσηρότητας-θνησιμότητας καθώς και συμμετοχή στα Ογκολογικά Συμβούλια του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ156/25-1-2017, στην Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Νοσηλευτικής έχουν προστεθεί οι εξής νέες λειτουργικές μονάδες:

 • Μονάδα Κλινικής και Επεμβατικής Προσομοίωσης
 • Μονάδα Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής
 • Μονάδα Πειραματικής Χειρουργικής και Νοσηλευτικής Έρευνας
 • Μονάδα Χειρουργικής Ογκολογίας

 

Tα Μέλη της Κλινικής

Γεράσιμος Ν. Μπονάτσος
Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ
Διευθυντής της Κλινικής
 

Ο κ. Μπονάτσος είναι απόφοιτος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Γενική Χειρουργική στην Αʼ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, απέκτησε δε τον τίτλο της ειδικότητας το 1983.
Συνέχισε την μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, UK στις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων και την Χειρουργική Ήπατος (1986-1988)
Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1982 στην Α’ Προπαιδευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου και παρέμεινε έως το 1999.
Ακολούθησε όλες τις βαθμίδες της Ακαδημαϊκής εξέλιξης και ανέλαβε Διευθυντής της Κλινικής το 1999.
Στις αρχές της δεκαετίας του 90 οταν η Λαπαροσκοπική χειρουργική βρισκόταν στα πρώτα βήματά της παγκοσμίως ο κ. Μπονάτσος εκπαιδεύτηκε στις λαπαροσκοπικές τεχνικές σε κέντρα αριστείας του εξωτερικού -Brooklyn Hospital, University of New York, NY, USA (1991) Advanced Laparoscopic Training Center, Marrietta, Atlanta, USA (1991), Department of Surgery, Yale University, New Haven, USA (1995).
Έχει σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο κυρίως στους τομείς της Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής και της χειρουργικής του πεπτικού.
Ο κ. Μπονάτσος ήταν από τους πρώτους χειρουργούς που εφάρμοσαν τις λαπαροσκοπικές τεχνικές στην Ελλάδα και πρωτοστάτησε γενικότερα στην διάδοση και ανάπτυξη των μεθόδων αυτών στη  χώρα μας.  Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε δε και ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής.
 

Ιωάννης Γ. Κακλαμάνος
Χειρουργός Ογκολόγος
Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ
 

Ο κ. Κακλαμάνος είναι απόφοιτος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκπαιδεύτηκε  στην Γενική Χειρουργική στην Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου του Yale ΗΠΑ (1992-1998). Απόκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής στην Ελλάδα το 1996 και στις ΗΠΑ το 1998 οπότε και διετέλεσε instructor χειρουργικής στην Χειρουργική Κλινική του Yale.
Συνέχισε την μετεκπαίδευσή του στο Sylvester Cancer Center,  Jakson Memorial Hospital του Πανεπιστημίου του Miami, ΗΠΑ. ως Fellow και Instructor Χειρουργικής Ογκολογίας. Στα παραπάνω κέντρα απέκτησε σημαντική χειρουργική εμπειρία στην αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων του πεπτικού, των σαρκωμάτων και του μαστού.
Απέκτησε τον τίτλο της εξειδίκευσης της Χειρουργικής Ογκολογίας στις ΗΠΑ το 2000.
Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο και εστιάζει κυρίως στον τομέα της Χειρουργικής Ογκολογίας.
Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων η American Society of Surgical Oncology και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας στην οποία συμμετέχει και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τα τελευταία 10 χρόνια.
   
Ο κ. Κακλαμάνος είναι υπεύθυνος της Μονάδας Χειρουργικής Ογκολογίας της Κλινικής.

 

 

Κωνσταντίνος Μπίρμπας
Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ
 

Ο κ. Μπίρμπας είναι  απόφοιτος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκπαιδεύτηκε στην Γενική Χειρουργική στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 απόκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής. Συνέχισε την μετεκπαίδευσή του στο εξωτερικό στο Leeds Institute for Minimally Invasive Therapy και στο University College Hospital, London (1998-1999). Στα κέντρα αυτά απέκτησε σημαντική εμπειρία τόσο στις προηγμένες λαπαροενδοσκοπικές τεχνικές όσο και στην χειρουργική του ήπατος και των χοληφόρων. Ο κ. Μπίρμπας ανέπτυξε πρωτοποριακή έρευνα στην χώρα μας στα πεδία της Ρομποτικής Χειρουργικής και της Χειρουργικής προσομοίωσης.
Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής της οποίας έχει διατελέσει και Πρόεδρος.
Ο κ. Μπίρμπας είναι υπεύθυνος των Μονάδων  Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής και  Κλινικής και Επεμβατικής Προσομοίωσης της Κλινικής.


 

Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος
Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ
 

Ο κ. Μαργιόλης είναι  απόφοιτος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκπαιδεύτηκε στην Γενική Χειρουργική στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και στο ΓΝΑ “Ευαγγελισμός” και απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας το 2001.
Εξελέγη Λέκτορας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Παν/μίου Αθηνών το 2008.
Eπίκουρος  Καθηγητής το 2013.
Έχει διατελέσει επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ανατομίας-Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
Ο κ. Μαριόλης έχει αναπτύξει σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο ιδιαίτερα στους τομείς της Ανατομικής και της Ιστολογίας-Εμβρυολογίας.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών και Συλλόγων.
Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται κυρίως στην Χειρουργική του Πεπτικού Συστήματος.

 

 

Γιάννος Ψαθάς
Επιμελητής Β ΕΣΥ
 

Ο κ. Ψαθάς είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Εκπαιδεύτηκε στην Γενική Χειρουργική στην Α’ Χειρ Κλινική του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς και απέκτησε το τίτλο της ειδικότητας το 2012.  
Το 2012 επισκέφθηκε το Royall Free Hosp London, όπου παρακολούθησε τις εργασίες του Τμήματος Ηπατος Χοληφόρων (Ιανουάριος-Μάρτιος).
Μετά την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας εργαστηκε ως επικουρικός επιμελητής στο ΠΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς” και ΓΝ Χαλκίδας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας.
Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Είναι μέλος της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής από το 2016.
Συμμετέχει επίσης στο Επιστημονικο Συμβούλιο και στην Νοσοκομειακη Επιτροπη Ιατρικης των Μεταγγίσεων του Νοσοκομείου  μας.

 


 

Δημοσθένης Χρυσικός
Ακαδημαϊκός Υπότροφος
 

Ο κ. Χρυσικός είναι απόφοιτος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εκπαιδεύτηκε στην Γενική Χειρουργική στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ και απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής το 2016.
Έχει αξιόλογο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην Γενική Χειρουργική και την χειρουργική του μαστού. Πλαισιώνει την Κλινική από το 2017.
 


 

Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για COVID-19